Sunday 6 June 2010

Thomas Mann, Family Album































































































































3 comments:

  1. Da, dobri stari Tomas, imao je veliku porodicu, ali ne baš srećnu. Ima li tu negde brata mu Hajnriha. Mislim da je bio nepravedno zapostavljen, baš zbog brata. A zaslužio je više!

    ReplyDelete
  2. Hajnrih nije na ovim fotografijama cesto jer su njih dvojica dugo bili posvadjani pa je vise Katja odrzavala kontakt sa njim nego Tomas. Najvazniji raskol desio se zbog politike - Tomas je jedno vreme prolazio kroz jednu, da tako kazem, blago nacionalisticku fazu, ogorcen posledicama kraja I svetskog rata. Hajnrih je mnogo pre Tomasa shvatio opasnost takvog razmisljanja. Naravno, pre svih, Herman Hese je sve ono sto je doslo predskazao i utekao u Svajcarsku. I Hajnrih je imao jednu mladu zenu, potpuno nestabilnu,koja se ubila. Izuzetno nadarena ali i nesrecna porodica. Ovde izgledaju srecni, zato volim te fotografije.

    ReplyDelete
  3. Hajnrih nikada nije imao u sebi tu snaznu zelju da uspe i napravi od sebe velicinu kao Tomas. Nedostatak ambicije nakon prvobitne slave, kao i poprilicno nesredjen nacin zivota, za razliku od patrijahalno nastrojenog "porodicnog" Tomasa mislim da su bili glavni krivci za to sto je on ostao u senci.

    ReplyDelete